Creatieve duizendpoot aan de kust

Vandaag maken we kennis met Renske Herder. Een creatieve duizendpoot die ook heel graag sport, vroeger schaatsen en nu hardlopen, fietsen en kitesurfen. Renske woont samen met haar man en zoontje van 2, eentje op komst, in Harlingen. In haar vrije tijd maakt ze graag dingen met haar handen, zoals schilderijen en illustraties, maar ook dingen van textiel. Renske heeft een grote voorliefde voor handgemaakte spullen en een slow living lifestyle. We stellen 6 vragen aan Renske.

Vandaag maken we kennis met Renske Herder. Een creatieve duizendpoot die ook heel graag sport, vroeger schaatsen en nu hardlopen, fietsen en kitesurfen. Renske woont samen met haar man en zoontje van 2, eentje op komst, in Harlingen. In haar vrije tijd maakt ze graag dingen met haar handen, zoals schilderijen en illustratie, maar ook dingen van textiel. Renske heeft een grote voorliefde voor handgemaakte spullen en een slow living lifestyle. We stellen 6 vragen aan Renske.

Waar woon je?

Harlingen, de mooiste plek van Friesland en misschien wel Nederland ;-).

Wat trekt jou naar de kust?

Je zou denken dat het kitesurfen is, maar ook zonder het surfen vind ik het strand en de zee het mooiste wat er is. Ik denk dat dat komt doordat je zo ver kan kijken, dat geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Ik kan me niet voorstellen ooit ver van zee te wonen, dat lijkt mij echt een gemis.

Hoe zou je jouw werk omschrijven?

Ik vind het altijd lastig te omschrijven, ook omdat mijn werk altijd zeer divers is geweest en elke keer afhankelijk van mijn impulsen, fascinaties en materiaal keuze. Over het algemeen maak ik vooral veel grafisch werk met versimpelde vormen en uitgesneden contouren van de dingen die ik zie. Dat kan zeewier zijn op het strand of bladeren aan een boom.

Daarnaast vind ik oeroude kunst en ambachten heel interessant en haal ik veel inspiratie uit volkskunst, dit zie je ook wel terug in het naïeve karakter van mijn werk. Maar ik kan ook zomaar een realistisch schilderij maken als ik daar zin in heb. 

Hoe inspireert de kust jouw bij je werk?

Sowieso is het altijd heerlijk even een wandeling op het strand te maken voordat ik begin met het maken. Sommige vormen op het strand vind ik inspirerend zoals zeewier of schelpen.

Ik gebruik veel golvende vormen in mijn werk, dat heeft misschien wel zijn oorsprong in de vormen die ik vaak zie op het strand. Verder is het strand toch een plek van leegte en geschikt om je hoofd leeg te maken. Een soort leeg canvas die je daarna kan vullen. Er valt natuurlijk verder weinig te zien, behalve prachtige luchten en zonsondergangen.

Op welke momenten ga je het liefst naar de zee?

’s Ochtends en ’s avonds, ik denk dat dat voor iedereen geldt. Als de zon onder gaat is het prachtig en ’s ochtends is het ook prachtig vanwege het licht. ’s Ochtends is misschien nog beter omdat er dan ook bijna niemand is.

Heb je tips voor Harlingen die je eigenlijk liever voor jezelf zou houden?

Het is nog niet zo druk in Harlingen dat ik dingen geheim zou willen houden. Mijn tips zijn: 1. Dwalen door de kleine straatjes tussen de grote kerk, richting De Lanen en de Voorstraat. 2. Lunchen bij Nooitgedagt. 3. Een biertje doen bij Het Brouwdok in de haven. En dan natuurlijk 4. naar het strand.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Lees verder

Reistrend: ‘Multi Generation Reizen’

Wat is Flottielje zeilen?

3 redenen waarom je deze zomer een zeilvakantie met het gezin in Griekenland moet overwegen