Waar kun je flamingo’s spotten in Nederland?

En ineens zijn ze er weer deze zomer, flamingo’s op het wad bij Zwarte Haan! Na een jarenlange afwezigheid kun je ze weer zien vanaf de zeedijk!

En ineens zijn ze er weer deze zomer, flamingo’s op het wad bij Zwarte Haan! Na een jarenlange afwezigheid kun je ze weer zien vanaf de zeedijk. Zouden ze weten dat we ze dit jaar anders hadden moeten missen? Een reisje naar de mooie zonnige oorden waar we deze prachtige roze vogel meestal spotten, zit er voor de meeste mensen voorlopig immers niet in. Wil je de Flamingo’s op het wad spotten? Neem dan wel een heel goede kijker mee, want de flamingo’s bivakkeren een behoorlijk eind uit de kust. 

Flamingo-closeup

Zwarte Haan is sowieso een prachtige plek! Je kunt er genieten van prachtige uitzichten over het wad en heerlijk beschut achter de zeedijk ligt restaurant ‘De Zwarte Haan’. Een fantastische plek om even neer te ploffen na een lange wandeling over de zeedijk.

Het blijft een raar fenomeen, flamingo’s in Nederland. Je denkt bij deze exotische roze vogel toch snel aan tropische, warme oorden. Maar toch komen ze hier op meerdere plekken voor. Waarschijnlijk komt dit doordat er in natuurreservaat Zwillbrocker Venn, vlak over de Duitse grens, een broedkolonie is met flamingo’s. Als de jongen groot genoeg zijn gaan de vogels zwerven en zijn ze vaak in Nederland langs de kust of langs het IJsselmeer te vinden. Ieder jaar vanaf half oktober (soms worden ze eind augustus al gespot) tot april, overwintert een groep flamingo’s op Goeree-Overflakkee in Zeeland, in het Grevelingenmeer bij Battenoord. In het ondiepe zoute water kunnen ze ook in de winter garnaaltjes vinden. Deze grote groep flamingo’s kun je van redelijk dichtbij bekijken. 

Nog een paar leuke weetjes over flamingo’s:

  • Wat wij denken dat het kniegewricht is van de flamingo, is eigenlijk zijn enkelgewricht. Als de flamingo tot zijn enkels in het water staat, is het water dus wel ongeveer 40 cm diep
  • Jonge flamingo’s zijn grijzig, later worden ze roze door. Deze kleur hebben ze te danken aan de garnalen die de Flamingo op latere leeftijd eet. Ze nemen de kleurstof dat de garnalen bevatten op in hun veren en zo ontsaat de roze kleur!
  • Bij Durgerdam (Amsterdam) zijn flamingo’s gezien die waren geringd in Málaga
  • Er zijn flamingosoorten die kunnen overleven in het Andesgebergte. Overdag kan het daar wel 30 worden en ’s nachts daalt de temperatuur soms tot -20

Wil je een speelse tropische sfeer in jou interieur? Kijk dan in onze shop voor o.a. gouden decoratieve flamingo’s!

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Lees verder

Reistrend: ‘Multi Generation Reizen’

Wat is Flottielje zeilen?

3 redenen waarom je deze zomer een zeilvakantie met het gezin in Griekenland moet overwegen